Aanbevelingen

Jonathan Karpathios

‘Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet naar het restaurant’

Lokaal staat dit jaar centraal tijdens de Vegetarische Restaurantweek. Dé voorvechter voor lokale producten in Nederland is topkok Jonathan Karpathios. Hij is dit jaar dan ook de ambassadeur van Vegetarische Restaurantweek, die van 5 t/m 11 oktober plaatsvindt.

Jonathan Karpathios is chef kok en eigenaar van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij schreef twee kookboeken over ‘echt eten’ en trad op als jurylid in KRO’s Kookschool en het programma ‘’Van Hollandse Bodem’ bij de EO.

Antoinette Hertsenberg

afbeeldingWat geweldig dat koks de vegetarische keuken ontdekken en omarmen. Vegetariërs willen graag verrast worden in restaurants – en elk initiatief dat daarbij helpt is een goed initiatief. Weg met de afgezaagde geitenkaasquiche!

Maarten Tjallingii

afbeeldingMaarten Tjallingii is professioneel wielrenner en bewijst dat je ook zonder vlees aan topsport kan doen, zo werd hij in 2011 derde in de wielerklassieker Parijs-Roubaix.  Het jaar van de eerste Vegetarische Restaurantweek (2011) was sowieso een topjaar voor hem, want naast zijn derde plaats in de “Hel van het Noorden”  werd hij ook gekozen tot meest Sexy Vegetariër.

Foto: ednl
 

Candy Dulfer

Candy Dulfer"Laten we met zijn allen proberen om zoveel mogelijk vegetarisch te eten! Deze week is een mooie inspiratie om verstandiger te gaan eten, ook voor mij!"

Candy Dulfer is een wereldberoemde saxofoniste.

Tatum Dagelet

Tatum Dagelet"Geweldig initiatief om het vegetarische eten op de kaart te zetten! Graag draag ik bij om het vlees te gaan vergeten.
Niet alleen geeft het mij een schuldgevoel om te weten dat het vlees op mijn bord eens een onschuldig dier was, vegetarisch eten brengt tevens voordelen voor je gezondheid.
Vooral nu tegenwoordig ook antibiotica-residu’s en hormonen worden aangetroffen in vlees.”

Tatum Dagelet is actrice en presentatrice. Ze presenteerde voor SBS onder andere het programma Brutale Meiden. Recent speelde ze de hoofdrol in Leve Boerenliefde.
 

Rosita Steenbeek

 Rosita SteenbeekWat een geweldig initiatief De Vegetraische restaurantweek. Zo kunnen mensen ontdekken hoe oneindig gevarieerd en smakelijk de vegetarische keuken is. In Italië is het makkelijker dan in Nederland om in een willekeurig restaurant vegetarisch te eten. En het hipste restaurant van Rome is geheel vegetarisch met ook heerlijke veganistische menu’s op de kaart. http://www.ilmarguttavegetariano.it. Behalve dat het goed is voor dier en milieu is het ook gezond. Zonder een flinter vlees te eten fietste ik met een vriend van Amsterdam naar het Orakel van Delphi in Griekenland en voelde me beter dan ooit.

Rosita Steenbeek is auteur. Haar debuutroman De laatste vrouw werd vertaald en is internationaal uitgebracht. Haar meest recente boek is Amsterdam-Delphi, op de fiets naar het orakel.

Suzanne Bosman

Suzanne Bosman"Voor al die eettenten  waar het draait om vlees en vis. Waar geen enkel gerecht op de kaart staat zónder. Waar je ongevraagd amuses voorgeschoteld krijgt met vlees-  of visprut. Voor al die borrels,  feestjes  en buffetten waar je als vegetariër met klophonger vertrekt. Go Vegetarische Restaurantweek! To the rescue! "

Suzanne Bosman is presentator van de AvroTros programma's EenVandaag en Radio Een Vandaag en eet al jaren vegetarisch.
 

Nicolette Kluijver

"Wat een goed idee, deze week! ‘t Is soms nog best een opgave om lekker vegetarisch te eten en volgens mij willen steeds vaker mensen als Vega- of flexi-tariër door ‘t leven gaan! Zo’n week als deze geeft daar volop aandacht aan!
Lang leve meer keus dan dat er op de kaart staat: vegetarisch is een verrassing van de kok!
"

Nicolette Kluijver is presentatrice bij BNN en is de Meest Sexy Vegetariër van 2011.

Sara Kroos

afbeeldingSara Kroos is cabaretière en columnist. Ze is naast haar cabaretprogramma’s bekend van de Lama’s en In Goed Gezelschap.

© Fotograaf: Rogier Veldman
"

DJ 100% Isis

DJ 100% IsisHeel goed dat er extra aandacht komt voor vegetarische gerechten! Waarom moeten we altijd maar vlees eten terwijl een goed vegetarisch gerecht zelfs lekkerder kan zijn dan een ‘ouderwets’ hapje? Het is tijd dat culinair Nederland zijn horizon verbreedt.

DJ 100% Isis is DJ, producer en voormalig nachtburgemeester van Amsterdam. Ze is één van de vrouwelijke pioniers op het vlak van elektronische dansmuziek en een toonaangevende dj in de Tech House.

Guido Weijers

Guido WeijersIk ben vegetariër omdat ik niet medeplichtig wil zijn aan de zieke bio-industrie.”

Guido Werijers is cabaretier en onder andere bekend van zijn oudejaarsconference op SBS 6.
 

Janine Abbring

Vanaf mijn vijftiende eet ik bewust geen vlees dus een echte carnivoor ben ik nooit geweest. Daarom vind ik het initiatief van een Vegetarische Restaurantweek ook fantastisch. Lekker en gezellig eten zonder vlees!

Janine Abbring is presentator van Vroege Vogels en was Jakhals in De Wereld Draait Door.

 

Menno Bentveld

afbeeldingMenno Bentveld is presentator van Vroege Vogels. In het verleden presenteerde hij onder andere Weet wat je koopt, Nieuwslicht, De Wereld Draait Door, Wat heet! en Jules Unlimited.

© Fotograaf: Rogier Veldman

 

Henk Keilman

afbeelding"Met de Vegetrarische Restaurantweek wordt eindelijk een breed publiek verleid om kennis te maken met wat de vegetarische keuken aan lekkers te bieden heeft. De tijd is er rijp voor."

Henk Keilman is duurzaam ondernemer, panellid TV programma Dragon’s Den, en voorzitter van de Vegetariërsbond.

Marianne Thieme

afbeeldingElke dag minder vlees, is een dag minder dierenleed, milieuschade, biodiversiteitsverlies,waterverspilling, klimaatschade en grondstofverspilling. Als we allemaal een dag minder vlees gaan eten, heeft dat hetzelfde effect op de uitstoot van broeikasgassen als 1 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen halen! En elke dag zonder vlees is een dag lekkerder, gezonder en gevarieerder eten.

Marianne Thieme is fractievoorzitter en partijleider van de Partij voor de Dieren en was directeur van Wakker Dier en Bont voor Dieren.

Aanbevelingen 2011 (eerste editie)

Paul McCartney

Paul McCartneyI like to wish you every success with the very first vegetarian restaurant week. Remember, one day a week can make a world of difference.

Many people are unaware that livestock production is responsible for 18 per cent of global greenhouse gas emissions. In the future we are all going to have to change the way we eat – we believe that it is possible to do this with a sense of optimism, joy and the satisfaction that you are really helping to make a difference.

Jort Kelder

afbeeldingSmakelijk nieuws dat het vegetarische eten uit het sektarische verdomhoekje van tofu en linzensoep in krakerige idealisten-etablissementen wordt getrokken. Als de Joops, Jonnies en andere sterrenkoks in hippe tenten gaan meedoen, eten we ons naar een betere wereld.”

Jort Kelder is journalist, columnist, televisiepresentator en oud-hoofdredacteur van de Quote.

Foto: Oof Verschuren

Pierre Wind

"Ik heb me als kok altijd bovengemiddeld ingezet om de vegetarische maaltijd meer allure te geven. Ondanks dat ik zelf geen vegetariër ben. Goed initiatief, die restaurantweek, want ook vegetariërs hebben recht op culinair genot."

Pierre Wind is experimentele topkok en bekend van TV programma’s als De Eetfabriek, De Avond van de Smaak en als veel gevraagde gast in programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman.

Jonnie Boer

Vegetarisch koken is een feest, koks van mij staan gewoon te juichen als er vegetarische gasten binnen komen

Jonnie Boer is topkok van driesterrenrestaurant de Librije. Het Zusje van de Librije doet mee aan De Vegetarische Restaurantweek.